Lucht en ruimte voor ondernemers gemeente Twenterand

Heel veel ondernemers hebben wel wat lucht en ruimte nodig, aldus burgemeester Hans Broekhuizen van gemeente Twenterand. Krijgen ondernemers ook die lucht en ruimte van de gemeente Twenterand? 

Werken is toneelspelen

Managing director Schaap van headhunterbureau EWKP stelt: “Banen zijn allemaal toneelstukjes’. Spelen mensen in de zakenwereld of de (semi-)overheid toneel of zijn ze authentiek? En als ze acteren, doen ze dat dan ten bate van de organisatie of alleen ten bate van zichzelf. Hoe eerlijk, hoe authentiek zijn wij nog in ons dagelijks werk?

Geen gasten geen inkomen

De burgemeester en de wethouder geven in het goed bedoelde ludieke filmpje aan dat het toeristisch seizoen 2021 kan beginnen. Wellicht goed te vermelden dat er ook recreatieondernemers zijn die het hele jaar door gasten ontvangen. Denk aan een vakantiepark, hotel, groepsaccommodatie of B&B. De burgemeester richt zich tot de recreatieondernemer en spreekt de wens uit voor een beter toeristisch seizoen voor 2021 en geeft aan dat de ondernemers wel weer wat lucht en ruimte kunnen gebruiken. Lucht en ruimte na de crisis is niet het probleem. Lucht en ruimte tijdens de crisis is juist het probleem en daar kan de overheid ook een rol in spelen.

We doen het samen

De slogan over dat we het samen doen , zorgt er gelijk voor dat bij veel ondernemers de bloeddruk een tandje hoger gaat, want de economische klappen worden nu enkel door mkb-ondernemers gedragen. Het grootste misverstand merk je bij het publiek: wat vervelend dat je geen groepen mag ontvangen, maar nu heb je tenminste wel tijd voor je gezin of onderhoud. Die hebben geen idee wat het vraagt van een ondernemer. De overheid hangt een slot op de deur en verwacht wel dat ondernemers hun personeel en de vaste lasten 100 procent doorbetalen terwijl deze maar een deel gecompenseerd krijgen. Het is prima dat dat we de ouderen en zwakkeren in de samenleving beschermen, maar compenseer de ondernemers dan ook volledig, dit gaat immers het ondernemersrisico te buiten.

Creativiteit

Ondernemers moeten hun bedrijven redden en dat vraagt creativiteit. De ondernemer moet 14 uur per dag werken en op verschillende borden proberen te schaken. Iedere BV heeft immers weer een ander spel nodig om de schade te beperken. Maar voor lucht en ruimte heb je ook een overheid nodig die bereid is om de gebaande paden te verlaten. Toch zijn er gemeenten te vinden en enkele van onze collega’s kregen wel lucht en troffen een actieve gemeente die zorgde voor lucht en ruimte tijdens de coronacrisis.

Groepsaccommodatie in Elsloo slaat zich door de coronacrisis heen. Lees meer…

Lucht en ruimte in Twenterand

Als je in Twenterand als recreatieondernemer graag wat meer lucht en ruimte wil en informeert of je jouw groepsaccommodatie mag inzetten als hotel of B&B om zo tijdens de coronacrisis toch nog gasten te kunnen ontvangen krijg je het volgende antwoord van de gemeente:

“Nee meneer dat kan niet zomaar, daar moeten we een bestemmingsplanprocedure voor opstarten en dan bent u zomaar een jaar onderweg”..

Effectief beleid begint met empathie

Iedere beleidsadviseur, programma- en projectmanager weet dat ‘klantgerichtheid’ een voorwaarde is voor een doelmatig en effectief overheidsbeleid. Daarom vindt al jarenlang onderzoek plaats naar de beleving en wensen van ondernemers en burgers. Maar, papieren cijfers vergroten het inlevingsvermogen niet! Er is een omslag nodig naar een ‘open empathie organisatie’. Lucht en ruimte geef je ook niet door als bestuurder met verschillende maten te meten.

De mate waarin je je als overheidsorganisatie kunt inleven in je ‘klanten’ bepaalt of je beleid succesvol wordt of niet. Voor een responsieve en effectieve overheid is het nodig empathische klantrelaties te creëren en empathie in het dagelijks functioneren te integreren. 

De burgemeester geeft in het ludieke filmpje aan dat ondernemers wel een beetje lucht en ruimte kunnen gebruiken. Bestuurders en ambtenaren kunnen die lucht en ruimte geven, maar diezelfde bestuurders en ambtenaren kunnen ook de strop aantrekken en ervoor zorgen dat de ondernemer geen lucht meer krijgt.   

Deel dit bericht